Pokrzywa zwyczajna i pokrzywa żegawka Urtica dioica et Urtica urens (Urticaceae).

menu
   
1). Pokrzywa zwyczajna - bylina dorastajšca do 150 cm wys.; łodyga prosta, sztywna, podobnie jak liœcie - parzšca, pokryta gruczołowatymi włoskami zawierajšcym kw. mrówkowy; liœcie na długich ogonkach, podługojajowate, brzegiem grubo zšbkowane, od spodu jaœniejsze; ulistnienie równoległe-krzyżowe; kwiaty żeńskie o 1 słupku i czterodziałkowym okwiecie, zebrane w zwisajšce kwiatostany groniaste; owoc - orzeszek. Kwitnie od czerwca do paŸdziernika. Roœlina pospolita w całej Polsce, często występujšca masowo; lubi gleby wilgotne, bogate w azot, przepuszczalne; roœnie w lasach, na ich skrajach, na polanach, ne obrzeżech łšk, w zaroœlach, nad rzekami i zaroœniętymi brzegami Ÿródeł, na rumowiskach i na przydrożach. 2). Pokrzywa żegawka - roœlina Jednoroczna dorastajšca do 60 cm wys.; liœcie jajowate, brzegiem wcinano-zšbkowane; ulistnienie skrętoległe-krzyżowe; kwiaty pręcikowe i słupkowe zwieszne w kwiatostanach, krótszych od ogonków liœciowych. Kwitnie od maja do paŸdziernika. Pospolita w całym kraju; roœnie na polach, w ogrodach, na przydrożach, w ziołoroœlach, na wilgotnych wzgórzach, w laskach l zaniedbanych, starych sadach.
 
 
 

Surowiec

Surowcem jest liœć lub całe ziele, albo też kłšcze - Folium (FP, I,II,III,IV) vel Herba et Rhizoma cum Radicibus (wraz z korzeniami) Urticae. Cennym surowcem jest młode (zebrane wczesnš wiosnš, gdy jeszcze nie osišgnęło 20 cm wys) ziele wraz z kłšczem i korzeniami - Herba cum Rhizomum et Radicibus Urticae. Succus et Folium Urticae - w wolnej sprzedaży w aptekach i w sklepach zielarskich. Ziele zbiera się do czerwca, w póŸniejszym okresie pozyskuje się tylko górne częœci pędów. Liœcie obrywa się do sierpnia. Wszystkie surowce należy wysuszyć w ciemnym miejscu o temp. do 40o C i zmielone przechowywać w szczelnym opakowaniu.
 

Sklad Chemiczny

Ziele i liœcie (kłšcze nie zawiera jedynie chlorofilu) zawierajš wit, C - 100-270 mg/100 g, karoten - do 20 mg, chlorofil alfa- i beta- 2,5-5%, ksantofll - 0,12%, fitochinony czyli wit. K - 0,64%, sole mineralne (dużo żelaza, wapnia, krzemu, manganu, magnezu, potasu, fosforu i miedzi), acetylocholinę, ryboflawinę, kw. pantotenowy, tiaminę, pirydoksynę, histaminę, kw. mrówkowy, kw. krzemowy, krzemionkę, 2-metyloheptenol, antofen, acetofenon, garbniki, kw. glicerowy i glikolowy, flawonoidy, kw. foliowy i wiele innych.
 
 

Działanie

Przetwory z pokrzywy (ziele wraz z kłšczem działajš silniej) zwiększajš wydalanie z organizmu mocznika, chlorku sodu i szkodliwych produktów chemicznych zewnštrz- i wewnštrzpochodnych wraz z moczem i potem; ułatwiajš trawienie, zmniejszajš stężenie glukozy we krwi; zwiększajš liczbę krwinek czerwonych i zawartoœć hemoglobiny we krwi, likwidujš niewielkie wiosenne i zimowe hipowitaminozy, ogólnie wzmacniajš organizm, zwiększajš odpornoœć organizmu na choroby, działajš przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, antyseptycznie, przeciwbiegunkowe, przeciw­reumatycznie, mlekopędnie i przeciwnowotworowo. Pokrzywa reguluje przemianę materii, likwiduje obrzęki, zapobiega powstawaniu kamicy moczowej i żółciowej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz zastojom żółci i plamom na skórze. Pokrzywa dostarcza m.in. krzemionkę przeciwdziałajšcš miażdżycy i zmarszczkom (krzemionka zapobiega utracie elastycznoœci włókien elastynowych i kolagenowych).
 

Wskazania

nadmiar chloru i sodu w organizmie, obrzęki, nadciœnienie, mocznica, skšpomocz, dna, zapalenie i zakażenie nerek oraz dróg moczowych, kamica moczowa, krwiomocz, cukromocz i białkomocz, cukrzyca, białe upławy, nadczynnoœć tarczycy, zaburzenia czynnoœci jajników, zapalenie przydatków, zaburzenia miesišczkowanie, przedłużajšce się, nieregularne i bolesne miesišczkowanie połšczone z upławami (kłšcze i ziele pokrzywy + ziele glistnika + korzeń arcydzięgla + ziele skrzypu + ziele piołunu + korzeń żywokostu + kwiat nagietka + liœć kasztanowca + ziele lub kwiat wrotyczu + liœć melisy + liœć mięty + ziele tymianku - w równych częœciach; 2 łyżki mieszanki na 1 szkl, wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić: pić 3 razy dz. po 200 ml), osłabienie pomiesišczkowe, stan przedmiesišczkowy (kłšcze + ziele pokrzywy + kora, liœć lub kwiat kaliny + ziele glistnika - w równych częœciach; 2 łyżki, mieszanki na 1 szkl. wrzštku, zagotować i odstawić na 30 minut; przecedzić; pić 3 razy dz. po 100-150 ml), bladoœć, okres po- i przekwitania, miażdżyca, pękanie naczyń krwionoœnych, niedokrwistoœć, częste omdlenia (napar z ziela pokrzywy i jednoczesne zażywanie nalewki arnikowej - 20 kr. 3 razy dz.), choroby zakaŸne i skórne, prze ziębienie, rak, reumatyzm, artretyzm, choroby układu oddechowego, zaburzenia trawienia, biegunka, choroby wštroby, œledziony, trzustki, pęcherzyka żółciowego i żołšdka, laktacja, choroby włosów, nieżyt jelit, zaparcia, zatrucia, zaburzenia metaboliczne. Zewnętrznie (płukanki, wcieranie, przemywanie, maseczki, okłedy i jednoczesne doustne stosowanie wycišgów z pokrzywy): tršdziki, owrzodzenia, łojotok, pryszcze różnego pochodzenia, rany, otarcia naskórka, ropnie, stany zapalne skóry i narzšdów płciowych, wypadanie włosów, łupież tłusty, brak połysku, puszystoœci, łamliwoœć i rozdwajanie się włosów, opryszczki, operzenia, liszaje, wypryski.
 
 
 
 

Preparaty

 
nazwa
 
uzycie
 
 
  Napar: 2 łyżki kłšczy, ziela lub liœci zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml; niemowlęta ważšce 3-4 kg - 8-10 ml, 5-6 kg - 14-17 ml, 7-8 kg - 20-22 ml, 3-4 razy dz.; dzieci ważšce 9-10 kg - 25-28 ml, 15-20 kg - 43-57 ml, 25-30 kg -71-86 ml, 35-40 kg - 100-114 ml, 3-4 razy dz.  
 
 
 
 
  Macerat: 4 łyżki œwieżego zmielonego ziela lub liœci zalać 1 szkl, wody o temp. pokojowej; wytrawiać 6-8 godzin; przecedzić; pić jak napar.  
 
 
 
 
  Odwar: 3 łyżki kłšczy wraz z zielem zalać 2 szkl. wody; gotować 5 minut; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić jak napar.  
 
 
 
 
  Sok pokrzywowy - Succus Urticae: œwieże ziele i (lub) liœcie zmielić maszynkš do mięsa i zalać wodš przegotowanš do połowy; przykryć i odstawić na 8 godzin; przecedzić. Masę roœlinnš nie wyrzucać lecz przepuœcić jeszcze przez sokowirówkę. Oba wycišgi połšczyć. Przechowywać w lodówce nie dłużej jednak jak 5 dni. Zażywać 4 razy dz. po 2 łyżki. Sok można zakonserwować poprzez zalanie: alkoholem 40-60% (100 ml na 100 ml), winem białym lub czerwonym (100 ml soku na 200 ml wina), glice­rynš (100 ml na 100 ml), miodem (100 ml soku na 200 ml miodu) lub zasypanie cukrem (200 ml cukru na 100 ml soku). Tak zakonserwowany sok zażywać 4 razy dz. po 1 łyżce.  
 
 
 
 
  Ekstrakt pokrzywowy: do 1 szkl. suchych lub œwieżych, zmielonych liœci, albo ziela wraz z kłšczem wlać 100 ml alkoholu 40-70% lub gliceryny; wytrawiać 7 dni; przeflltrować. Wycišg wydusić z masy roœlinnej. Zażywać 3-4 razy dz. po pół łyżeczki. Schorzałe miejsca pędzlować kilka razy dziennie.  
 
 
 
 
  Olej pokrzywowy - Oleum Urticae: pół szkl. œwieżego lub suchego ziela albo liœci zalać 100 ml oleju o temp. 60o C; wytrawiać 7 dni; przefiltrować. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce lub stosować zewnętrznie do: kšpieli olejowych włosów (w przypadku suchoœci, łupieżu, rozdwajania i łamliwoœci, wypadania, braku połysku, zniszczenia zabiegami fryzjerskimi oraz w celach profilaktycznych, aby wzmocnić i odżywić włosy), do maseczek olejowych na skórę (płachty gazy zmoczyć w oleju i nałożyć na skórę: twarz, szyję czy dekolt; trzymać 40 minut, zdjšć, po czym zastosować masażo-wcieranie oleju pokrzywowego, nadmiar zetrzeć delikatnie watkš; maseczka daje znakomite efekty w przypadku skóry suchej, zniszczonej, pomarszczonej, pokrytej wšgrami i ogniskami zapalnymi, pryszczami i rozpadlinami, w przypadku skóry bladej i z plamami; stosować też profilaktycznie jako kurację odmładzajšcš oraz przeciwtršdzikowš), do okładów na chore, spękane i spierzchnięte wargi oraz na rany, ropnie, nadżerki, owrzodzenia, oparzenia, otarcia naskórka i in.; do natłuszczania warg i skóry zamiast używania kremów; do oczyszczania skóry jako olejowe mleczko kosmetyczne, oraz do wcierania i kšpieli dłoni i stóp zrogowaciałych i spękanych. Olej pokrzywowy można mieszać też z innymi olejami ziołowymi i podobnie stosować, np. z olejem morszczynowym, nagietkowym, arnikowym, żywokostowym.  
 
 
 
 
  Nalewka pokrzywowa - Tinctura Urticae: pół szkl. ziela, liœci lub kłšczy zalać 300 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml.  
 
 
 
 
  Alkoholatura zimna: pół szkl. œwieżego i zmielonego ziela lub kłšcza zalać 300 ml alkoholu o temp. pokojowej; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml.  
 
 
 
 
  Alkoholmel Urticae: do 100 ml wycišgu alkoholowego z pokrzywy wlać 100 ml miodu; wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz, po 1 łyżce.  
 
 
 
 
  Miód pokrzywowy - Mel Urticae: na każdš łyżeczkę zmielonej pokrzywy dać 1 łyżkę miodu i 10 kropli wódki lub gliceryny, wymieszać; odstawić na 3 dni; zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. Przed zażyciem lek wymieszać.  
 
 
 
 
  Proszek pokrzywowy - Pulvis Urticae: suche liœcie lub ziele zmielić w młynku do kawy na pył. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 płyskiej łyżeczce; dobrze popić.  
 
 
 
 
  Rp. Maœć pokrzywowa - Unguentum Urticae. Składniki: - 1 łyżka ekstraktu pokrzywowego glicerynowego lub 1 łyżka oleju pokrzywowego - 1 łyżka nalewki pokrzywowej (lub intraktu) - 1 opak. 50 g (ml) kremu Nivea - 2 łyżki kremu lub maœci Linomag, albo maœci allantoinowej lub nagietkowej. - 4 krople olejku lawendowego lub różanego Sposób przyrzšdzenia. Do moŸdzierza umieszczonego na goršcej maszynce elektrycznej lub w goršcej wodzie włożyć podłoże maœciowe (krem i maœcie); gdy ulegnie ono rozpuszczeniu wlać do niego olej lub ekstrakt glicerynowy – pokrzywowy, potem nalewkę pokrzywowš; składniki ucierać aż utworzš jednolitš masę. Ciepły krem przenieœć do odpowiedniego pojemnika i zimnego miejsca. Stosować do pielęgnowania wszystkich rodzajów skóry. Krem działa odżywczo, przeciwzapalnle, antyseptycznie, wygładzajšco, regenerujšco i przeciwzmarszczkowo. Dobrze natłuszcza i nawilża wargi oraz skórę. Zapobiega wšgrom, czyli zaskórnikom. Wycišgi alkoholowe z pokrzywy można wcierać we włosy w celach pielę­gnacyjnych (co 2 dni przez 2 tygodnie, potem przerwa). Włosy płukać w naparze lub w odwarze, albo też w rozcieńczonych wycišgach alkoholowych (1 łyżka wycišgu na 2 szkl. wody).  
 
 
 
menu Aloes drzewiasty Aminek większy Arcydzięgiel litwor Arnika górska Babka lancetowata Babka piaskowa Bagno zwyczajne Barszcz Barwinek Bazylia pospolita Berberys zwyczajny Bertram Bez czarny Bez hebd Bez koralowy Biedrzeniec anyż Biedrzeniec większy Bluszczyk kurdybanek Bobrek trójlistkowy Borówka bagienna Borówka czarna Brzoza brodawkowata Buk zwyczajny Bukwica lekarska Bylica boże drzewko Bylica estragon Bylica piołun Bylica pospolita Cebula Centuria pospolita Chaber Cykoria podróżnik Czeremcha zwyczajna Czosnek niedźwiedzi Czosnek ogrodowy Drożdże Dziewanna kutner() Dziurawiec Dzięgiel leśny Dąb szypułkowy Fiołek trójbarwny Fiołek wonny Glistnik jaskółcze ziele Goryczka Goździkowiec korzenny Głóg Herbata chińska Hyzop lekarski Iglica pospolita Janowiec Jarząb pospolity Jasnota biała Jałowiec pospolity Jemioła Jesion wyniosły Jeżyna fałdowana Kalina koralowa Kasztanowiec zwyczajny Kminek zwyczajny Kokoryczka Koniczyna Konwalia majowa Koper ogrodowy Kopytnik pospolity Kosaciec żółty Kozieradka Kozłek lekarski Kruszyna i szakłak Krwawnik pospolity Krwiściąg Lawenda lekarska Lebiodka pospolita Len zwyczajny Lepiężnik różowy Lipa Lnica pospolita Lubczyk lekarski Lukrecja gładka Macierzanka piaskowa Majeranek ogrodowy Malina właściwa Malwa czarna Marchew siewna Melisa lekarska Mięta Mniszek lekarski Morszczyn Mydlnica lekarska Mącznica lekarska Nagietek lekarski Nasturcja Nawłoć Nostrzyk żółty Olcha Orzech włoski Perz właściwy Pierwiosnek Pięciornik gęsi Pięciornik kurze ziele Podbiał pospolity Pokrzywa Porost islandzki Porzeczka czarna Poziewnik szorstki Poziomka pospolita Połonicznik Prawoślaz lekarski Przetacznik Przytulia Przywrotnik Rdest ostrogorzki Rdest ptasi Rozmaryn lekarski Rumianek pospolity Ruta zwyczajna Rutwica lekarska Róża dzika Serdecznik pospolity Skrzyp Sosna zwyczajna Stokrotka pospolita Szałwia lekarska Tarczyca pospolita Tasznik pospolity Tatarak zwyczajny Topola Tymianek pospolity Wierzba Wierzbówka Wiesiołek Wilczomlecz obrotny Wiązówka Wrotycz pospolity Wrzos zwyczajny Łopian większy Ślaz Śliwa tarnina Świetlik Żywokost lekarski Żółtlica