Olcha czarna i olcha szara Alnus glutinosa et Alnus incana(Betulaceae)

menu
   
Alnus glutinosa (olsza czarna) - drzewo do 20 m wys.; korona rzadka o gałęziach wzniesionych ku górze; korowina ciemnoszara; liœcie odwrotnie jajowate, tępe; blaszka liœciowa spodem, tylko w kštach wiš­zek przewodzšcych owłosiona; młoda gałšzki nagie, połyskujšce, czerwonawe, pachnšce; pšczki lepkie, jajowate, zwisajšce po 3-5 na szczycie gałšzek; kwiaty pręcikowe (pyłkowej w postaci gšsienic; kwiaty żeńskie w kwiato­stanach szyszeczkowatych sš zebrane po 3-5; osadzone na szypułkach; owoc - wšsko oskrzydlony orzeszek, ukryty w szyszeczkach. 2). Alnus incana (olsza szara) - drzewo lub krzew do 20 m wys.; korona gładka, połyskujšca, jasnoszara; młode gałšzki omszone; pški krótko= szypułkowe, przytulone, owłosione, jajowate, ostro zakończone, na brzegu podwójnie piłkowane; młode liœcie omszone; kwiaty pręcikowe (pyłkowe) na omszonych szypułkach, czteropręcikowe; kwiaty żeńskie, czyli słupkowe prawie siedzšce po 3-5, po dojrzeniu drewniejšce; szyszeczki utrzymujš się na drzewie nawet 3 lata. Olchy lubiš gleby żyzne, wilgotne, podmokłe, a więc rosnš na bagnach, na moczarach, w podmokłych lasach. Zbiorowisko olch na podmokłym terenie nazywamy olszynš.
 
 
 

Surowiec

Surowcem sš liœcie, pški w pierwszej fazie rozkwitu, kora i całe gałšzki wraz z pškami, szyszeczkami i kwiatami pyłkowymi - Folium, Gemmae, Cortex et Summitates (Frondes) Alni. Gałšzki pozyskuje się w czasie kwitnienia (pylenia), tj. w marcu (ostrożnie, aby nie otrzepać pyłku i nie odrzucać szyszeczek zeszłorocznych!). Liœcie zbiera się w maju (tylko wtedy!). Korowinę można zbierać cały rok. Pšczki zbiera się, gdy sš częœciowo otwarte (nie przegapić tego okresu, który jest zależny od warunków klimatycznych; wymagana jest stała obserwacja drzewa). Gałšzki doskonale zastępujš korę. Liœcie i pšczki należy wysuszyć w temp. do 40o C, w ciemnym miejscu i dobrze przewietrzanym. Gałšzki i korę należy suszyć w temp. do 80o C (w otwartym piekarniku). Z około 200 g œwieżych gałšzek po wysuszeniu i zmieleniu otrzymuje się ok. 100 g suszu.
 

Sklad Chemiczny

Wszystkie surowce bogate sš w lupeol, betulinę, kw. betulinowy, żywice, garbniki, olejek eteryczny, kw. allantoinowy, allantoinę, suberynę i we flawonoidy. Liœcie i pšczki zawierajš dużo witamin, głównie kw. askorbinowy, wit. P (rutyna, hiperozyd), fitochinony i kw. foliowy.
 
 

Działanie

Surowce działajš przede wszystkim œcišgajšco, to znaczy: - wywierajš wpływ bakteriobójczy, koagulujšc białka bakterii i niszczš toksyny bakteryjne (dotyczy to też wirusów); - hamujš odczyn zapalny, krwawienia, zmniejszajš przepuszczalnoœć œródbłonków naczyń krwionoœnych, likwidujš wysięk; - denaturujš białka powierzchniowe tworzšc ochronny strup izolujšcy; - skurczajš naczynia krwionoœne i limfatyczne, zmniejszajšc przekrwie­nie; - działajš przeciwbólowe j znieczulajšco; - hamujš biegunki i nadmierne ruchy robaczkowe; - przyœpieszajš gojenie się owrzodzeń, ran i oparzeń. Ponadto surowce wywierajš wpływ moczopędny, uspokajajšcy, żółciopędny, wykrztuœny (pšczki i liœcie i hamujšcy na laktację.
 

Wskazania

hiperlaktacja (mlekotok), nieżyty jelit i żołšdka, ostra biegunka, stany zapalne przewodu pokarmowego, choroby wrzodowa, goršczka, przeziębienie, choroby zakaŸne, zatrucia, reumatyzm, nadmiar soków żołšdkowych, stany zapalne i ropne gardła i jamy ustnej, nadmierne krwawienia miesišczkowe, upławy, stany zapalne i ropne narzšdów płciowych; zapalenie gałki ocznej i spojówek. Zewnętrznie: (płukanki, okłady, przemywanie): łojotokowe zapalenie skóry, mokre wypryski, rany, owrzodzenia, liszaje, ropnie, łupież tłusty, brak połysku i puszystoœci włosów, wypadanie włosów, tłuste włosy, wrastajšce paznokcie, nadmierna potliwoœć, wšgry przy cerze tłustej, tršdziki.
 
 
 
 

Preparaty

 
nazwa
 
uzycie
 
 
  Napar: 3 łyżki pšków lub liœci zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 150 ml; niemowlęta ważšce: 3-4 kg - 6-8,5 ml, 5-6 kg – 10,7-12,8 ml, 7-9 kg - 15-17 ml, 3-4 razy dz. (w biegunkach 5 razy w cišgu doby); dzieci ważšce 10-15 kg - 21-32 ml, 20-25 kg - 42,8-53,5 ml, 30-35 kg - 64-75 ml, 40-45 kg - 85,7-96 ml, 50-55 kg - 107-117,8 ml, 3-5 razy w cišgu doby. Napar korzystnie działa przy obrzękach, kamicy moczowej i żółciowej oraz przy skšpomoczu i stanach zapalnych układu moczowego.  
 
 
 
 
  Odwar: 3 łyżki kory lub gałšzek zalać 2 szkl. wody; gotować 20 minut; dolewać wyparowanš iloœć wody; odstawić na 10 minut; przecedzić. Pić jak napar lub stosować zewnętrznie. Należy dodać, że odwar ten hamuje krwiomocz.  
 
 
 
 
  Nalewka olchowa (olchówka) - Tinctura Alni: 1 szkl. suchych liœci, pšków lub gałšzek zalać 400 ml wódki lub spirytusu; wytrawiać 14 dni; przcfiltrować, Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml w 50 ml wody lub stonować zewnętrznie. Do płukanek: 1 łyżka nalewki na 300 ml wody przegotowanej.  
 
 
 
 
  Sok olchowy - Succus Alni recentes: pški lub liœcie (œwieże i zmielone w maszynce) zalać wodš do polowy (na 1 szkl. masy roœlinnej dać pół szkl, wody; przykryć i odstawić na 6 godzin; następnie wycišg odcedzić od miazgi i przefiltrować przez gazę lub watę. Masę roœlinnš nie wyrzucać lecz przepuœcić przez sokowirówkę. Oba wycišgi połšczyć. Zażywać 4 razy dz. po 4 łyżki. Na zimę zakonserwować: do 100 ml wycišgu wlać 100 ml alkoholu 40% i 100 ml miodu, wymieszać; zażywać 4 razy dz. po 1 łyżce. Taki sok olchowy jest niezmiernie cenny; działa wybitnie wzmacniajšco. Stosować go w rekonwalescencji, w chorobach zakaŸnych, skórnych i metabolicznych, w kamicy moczowej i żółciowej, w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych oraz w nieżycie układu oddechowego.  
 
 
 
 
  Proszek olchowy - Pulvis Alni: suche kiœcie lub pšczki zmielić w młynku na pył. Zażywać 4 razy dz. po pół łyżeczki; dobrze popić. Można zmieszać z miodem: na łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i 10 kr. alkoholu lub gliceryny, wymieszać; zażywać 3-4 razy dz. po pół łyżki. Proszek olchowy jest znakomitš zasypkš na rany, zmiany sšczšce, owrzodzenia i liszaje.  
 
 
 
 
  Rp. Ziele melisy - 1 łyżka Liœć lub kora olchy - 1 łyżka Ziele glistnika - 1 łyżka Wymieszać i zmielić w młynku do kawy na pył. Zażywać 3 razy dz. po pół łyżeczki; dobrze popić lub po zmieszaniu z miodem i jednoczeœnie stosować wewnętrznie jako przysypkę: na opryszczkę, nadżerki i zmiany sšczšce.  
 
 
 
 
  Rp. Gałšzki lub kora olchy - 2 łyżki Kwiat rumianku - 1 łyżka Kwiat nagietka - 3 łyżki Ziele (kwiat) krwawnika - 1 łyżka Ziele szałwi - 1 łyżka Wymieszać. 3 łyżki mieszanki zalać 2 szkl, wody; gotować 5 minut; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3 razy dz. po 100 ml; stosować do okładów, przemywań i płukanek. Wskazania: zapalenie i bóle piesi, mlekotok, ropnie, rany, owrzodzenia, opryszczki, nadżerki, stany zapalne narzšdów płciowych (nasiadówki + jednoczesne picie wywaru), upławy, zaburzenia miesišczkowania, stany zapalne przewodu pokarmowego, zaburzenia trawienia, nieżyt żołšdka i jelit.  
 
 
 
 
  Rp. Kora lub gałšzki olchy - 1 łyżka Kora lub liœć kaliny - 1 łyżka Ziele jasnoty - 1 łyżka Korzeń arcydzięgla - 1 łyżka Wymieszać. Przyrzšdzić jak wyżej. Pić 4 razy dz. po 100 ml. Wskazania: zapalenie przydatków, pierwsze i nieregularne miesišczki, upławy, stany zapalne pochwy i warg sromowych (nasiadówki i jednoczesne picie wywaru).  
 
 
 
menu Aloes drzewiasty Aminek większy Arcydzięgiel litwor Arnika górska Babka lancetowata Babka piaskowa Bagno zwyczajne Barszcz Barwinek Bazylia pospolita Berberys zwyczajny Bertram Bez czarny Bez hebd Bez koralowy Biedrzeniec anyż Biedrzeniec większy Bluszczyk kurdybanek Bobrek trójlistkowy Borówka bagienna Borówka czarna Brzoza brodawkowata Buk zwyczajny Bukwica lekarska Bylica boże drzewko Bylica estragon Bylica piołun Bylica pospolita Cebula Centuria pospolita Chaber Cykoria podróżnik Czeremcha zwyczajna Czosnek niedźwiedzi Czosnek ogrodowy Drożdże Dziewanna kutner() Dziurawiec Dzięgiel leśny Dąb szypułkowy Fiołek trójbarwny Fiołek wonny Glistnik jaskółcze ziele Goryczka Goździkowiec korzenny Głóg Herbata chińska Hyzop lekarski Iglica pospolita Janowiec Jarząb pospolity Jasnota biała Jałowiec pospolity Jemioła Jesion wyniosły Jeżyna fałdowana Kalina koralowa Kasztanowiec zwyczajny Kminek zwyczajny Kokoryczka Koniczyna Konwalia majowa Koper ogrodowy Kopytnik pospolity Kosaciec żółty Kozieradka Kozłek lekarski Kruszyna i szakłak Krwawnik pospolity Krwiściąg Lawenda lekarska Lebiodka pospolita Len zwyczajny Lepiężnik różowy Lipa Lnica pospolita Lubczyk lekarski Lukrecja gładka Macierzanka piaskowa Majeranek ogrodowy Malina właściwa Malwa czarna Marchew siewna Melisa lekarska Mięta Mniszek lekarski Morszczyn Mydlnica lekarska Mącznica lekarska Nagietek lekarski Nasturcja Nawłoć Nostrzyk żółty Olcha Orzech włoski Perz właściwy Pierwiosnek Pięciornik gęsi Pięciornik kurze ziele Podbiał pospolity Pokrzywa Porost islandzki Porzeczka czarna Poziewnik szorstki Poziomka pospolita Połonicznik Prawoślaz lekarski Przetacznik Przytulia Przywrotnik Rdest ostrogorzki Rdest ptasi Rozmaryn lekarski Rumianek pospolity Ruta zwyczajna Rutwica lekarska Róża dzika Serdecznik pospolity Skrzyp Sosna zwyczajna Stokrotka pospolita Szałwia lekarska Tarczyca pospolita Tasznik pospolity Tatarak zwyczajny Topola Tymianek pospolity Wierzba Wierzbówka Wiesiołek Wilczomlecz obrotny Wiązówka Wrotycz pospolity Wrzos zwyczajny Łopian większy Ślaz Śliwa tarnina Świetlik Żywokost lekarski Żółtlica