Napar: 3 łyżki pšków lub lici zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 150 ml; niemowlęta ważšce: 3-4 kg - 6-8,5 ml, 5-6 kg 10,7-12,8 ml, 7-9 kg - 15-17 ml, 3-4 razy dz. (w biegunkach 5 razy w cišgu doby); dzieci ważšce 10-15 kg - 21-32 ml, 20-25 kg - 42,8-53,5 ml, 30-35 kg - 64-75 ml, 40-45 kg - 85,7-96 ml, 50-55 kg - 107-117,8 ml, 3-5 razy w cišgu doby. Napar korzystnie działa przy obrzękach, kamicy moczowej i żółciowej oraz przy skšpomoczu i stanach zapalnych układu moczowego.
Odwar: 3 łyżki kory lub gałšzek zalać 2 szkl. wody; gotować 20 minut; dolewać wyparowanš iloć wody; odstawić na 10 minut; przecedzić. Pić jak napar lub stosować zewnętrznie. Należy dodać, że odwar ten hamuje krwiomocz.
Nalewka olchowa (olchówka) - Tinctura Alni: 1 szkl. suchych lici, pšków lub gałšzek zalać 400 ml wódki lub spirytusu; wytrawiać 14 dni; przcfiltrować, Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml w 50 ml wody lub stonować zewnętrznie.
Do płukanek: 1 łyżka nalewki na 300 ml wody przegotowanej.
Sok olchowy - Succus Alni recentes: pški lub licie (wieże i zmielone w maszynce) zalać wodš do polowy (na 1 szkl. masy rolinnej dać pół szkl, wody; przykryć i odstawić na 6 godzin; następnie wycišg odcedzić od miazgi i przefiltrować przez gazę lub watę. Masę rolinnš nie wyrzucać lecz przepucić przez sokowirówkę. Oba wycišgi połšczyć. Zażywać 4 razy dz. po 4 łyżki. Na zimę zakonserwować: do 100 ml wycišgu wlać 100 ml alkoholu 40% i 100 ml miodu, wymieszać; zażywać 4 razy dz. po 1 łyżce. Taki sok olchowy jest niezmiernie cenny; działa wybitnie wzmacniajšco. Stosować go w rekonwalescencji, w chorobach zakanych, skórnych i metabolicznych, w kamicy moczowej i żółciowej, w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych oraz w nieżycie układu oddechowego.
Proszek olchowy - Pulvis Alni: suche kicie lub pšczki zmielić w młynku na pył. Zażywać 4 razy dz. po pół łyżeczki; dobrze popić. Można zmieszać z miodem: na łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i 10 kr. alkoholu lub gliceryny, wymieszać; zażywać 3-4 razy dz. po pół łyżki. Proszek olchowy jest znakomitš zasypkš na rany, zmiany sšczšce, owrzodzenia i liszaje.
Rp. Ziele melisy - 1 łyżka
Lić lub kora olchy - 1 łyżka
Ziele glistnika - 1 łyżka
Wymieszać i zmielić w młynku do kawy na pył. Zażywać 3 razy dz.
po pół łyżeczki; dobrze popić lub po zmieszaniu z miodem i jednoczenie stosować wewnętrznie jako przysypkę: na opryszczkę, nadżerki i zmiany sšczšce.
Rp. Gałšzki lub kora olchy - 2 łyżki
Kwiat rumianku - 1 łyżka
Kwiat nagietka - 3 łyżki
Ziele (kwiat) krwawnika - 1 łyżka
Ziele szałwi - 1 łyżka
Wymieszać. 3 łyżki mieszanki zalać 2 szkl, wody; gotować 5 minut; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3 razy dz. po 100 ml; stosować do okładów, przemywań i płukanek.
Wskazania: zapalenie i bóle piesi, mlekotok, ropnie, rany, owrzodzenia, opryszczki, nadżerki, stany zapalne narzšdów płciowych (nasiadówki + jednoczesne picie wywaru), upławy, zaburzenia miesišczkowania, stany zapalne przewodu pokarmowego, zaburzenia trawienia, nieżyt żołšdka i jelit.
Rp. Kora lub gałšzki olchy - 1 łyżka
Kora lub lić kaliny - 1 łyżka
Ziele jasnoty - 1 łyżka
Korzeń arcydzięgla - 1 łyżka
Wymieszać. Przyrzšdzić jak wyżej. Pić 4 razy dz. po 100 ml. Wskazania: zapalenie przydatków, pierwsze i nieregularne miesišczki, upławy, stany zapalne pochwy i warg sromowych (nasiadówki i jednoczesne picie wywaru).