Napar: 2 łyżki ziela, owoców lub 3 łyżki kwiatów zalać 2 szkl. wrzšcej wody lub goršcego mleka; odstawić na 20 minut; przecedzić; napar mleczny osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dz. po 100 ml lub lepiej 6 razy dz. po 50 ml (zasada: mało i często); dzieci ważšce 10-15 kg - 7-10,7 ml, 20-25 kg - 14-17,8 ml, 30-35 kg - 21-25 ml, 40-45 kg - 28,5-32 ml, 50-55 kg -35,7-39 ml, 6 razy dz. Niemowlętom najlepiej podawać napar z kwiatów lub z młodych lici, według wagi ciała: 3-4 kg - 2 ml, - kg - 3--4 ml, 7-8 kg - 5 ml 56 razy w cišgu doby.
Nalewka nasturcjowa - Tinctura Nasturtii: pół szkl. ziela lub kwiatów zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 4-6 razy dz. po 30 kropli (w bólach - 3 razy dz. po 5 ml); dzieci ważšce 15-20 kg - 6-8 kr. 25-30 kg - 10-12 kr., 35-40 kg - 15-17 kr., 45-50 kg - 19-21 kr, 4-6 razy dz.
Intrakt nasturcjowy - Intractum Nasturtii: pół szkl. wieżego, zmielonego ziela zalać 400 ml goršcego alkoholu 40-60%; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.
Ze wieżych zmielonych kwiatów proponuję sporzšdzić alkoholaturę "Zimnš": pół szkl. kwiatów zalać 150 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.
Ocet nasturcjowy - Acetum Nasturtii: pół szkl. wieżego lub suchego ziela, albo owoców zalać 200 ml octu; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Stosować jako przyprawę do tłustych potraw (mięs, galaret, zup, sosów, ryb, marynat, sałatek); do przemywania skóry ze stanami zapalnymi, z łojotokiem, tršdzikiem oraz w celu jej zakwaszenia; do płukania włosów (1 łyżka octu na 2 szkl. wody) przetłuszczajšcych się, uszkodzonych zabiegami fryzjerskimi i szamponami, pozbawionych puszystoci i połysku, przy łupieżu oraz w celu zakwaszenia; do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych i ropnych (1 łyżka płynu na 1 szkl. wody); do kšpieli zmęczonych, obolałych i opuchniętych nóg (50 ml na 2 l wody) oraz kšpieli ogólnych przy obrzękach, osłabieniu, wysiękach okołostawowych i chorobach skórnych oraz kobiecych (200 ml na pół wanny wody); do okładów na wczeniej wymienione schorzenia skórne (1 łyżka octu na 2 łyżki wody). Ocet nasturcjowy można mieszać z octem arnikowym i nagietkowym w równych częciach i stosować do okładów.
Nalewkę nasturcjowš stosować do wcierań w umyte włosy na 12 godz. po czym wypłukać je w naparze tatarakowym lub pokrzywowym. Takie zabiegi działajš odżywczo, wzmacniajšco i regenerujšco na włosy oraz skórę głowy owłosionej.
Rp.
Ziele nasturcji - 1 łyżka
Ziele (korzeń) mniszka - 1 łyżka
Ziele bylicy pospolitej, bożego drzewka lub piołunu - 1 łyżka
Kłšcze perzu - 1 łyżka
Lić mięty - 1 łyżka
Ziele dziurawca - 1 łyżka
Ziele ruty - 1 łyżka
Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić jak napar nasturcjowy. Wskazania: choroby wštroby, pęcherzyka, trzustki, żołšdka i jelit.
Rp.
Ziele nasturcji - 1 łyżka
Ziele (kwiat) dziewanny - 1 łyżka
Ziele tymianku - 1 łyżka
Wymieszać. Surowce zalać 2 szkl. wrzštku i parzyć 20 minut; przecedzić. Pić 4-6 razy dz. po 100 ml; dzieci - patrz napar nasturcjowy.
Wskazania: grypa, stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, przeziębienie.
Rp.
Nalewka nasturcjowa - 10 ml
Nalewka tymiankowa - 10 ml
Nalewka majerankowa - 10 ml
Nalewka dziewannowa - 10 ml
Nalewka szałwiowa - 10 ml
Nalewka sosnowa, wierkowa, modrzewiowa lub jodłowa - 10 ml
Nalewka jałowcowa - 10 ml
Gliceryna płynna - 30 g
Płyny wymieszać. Zażywać 4-6 razy dz. po pół łyżeczki. Preparat
bardzo wartociowy. Dzieciom podawać 15-20 kr. 4-5 razy dz., najlepiej na miodzie lub w mleku z miodem
Wskazania: kaszel, stany zapalne układu oddechowego, przeziębienie, grypa, angina, winka, odra, ospa, utrudnione oddychanie z powodu kataru, płonica, błonica, zaburzenia trawienia.
Rp.
Ziele nasturcji - 1 łyżka.
Kwiat wišzówki - 1 łyżka
Ziele lub kwiat wrotyczu 1 łyżka
Ziele dziewanny - 1 łyżka lub jej kwiat - 2 łyżki
Ziele tymianku - 1 łyżka
Lić melisy - 1 łyżkę
Ziele majeranku - 1 łyżka
Kwiat lub ziele pierwiosnka - 1 łyżka
Ziele wiesiołka dziwnego lub dwuletniego, albo ich nasiona - 1 łyżka
Wymieszać; 2 łyżki mieszanki zaleć 1 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz, po 150 ml. Jednoczenie dobrze natrzeć się olejem anyżowym, arcydzięglowym lub majerankowym, tymiankowym lub sosnowym.
Wskazania: przeziębienie, grypa, nieżyty układu oddechowego, wyczerpanie nerwowe, osłabienie, zaburzenia trawienia, bóle brzucha. Mieszanka daje szybkie i pewne wyniki lecznicze