Napar: 2 łyżki lici lub suchych łupin zalać 1 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy da. po 150 ml; niemowlęta ważšce 3-4 kg - 6,4-8,5 ml, 5-6 kg - 10,7-12,8 ml, 7-3 kg - 15-17 ml, 3-4 razy dz.; dzieci ważšce 10-15 kg - 21-32 ml, 20-25 kg - 42,8-53,5 ml, 30-35 kg - 64-75 ml, 40-45 kg - 85,7-96,4 ml, 50-55 kg - 107-117,8 ml, 4 razy dz.
Na chore oczy stosować 10 minutowe okłady z naparu liciowego 3-4 razy dz.
Odwar: 2 łyżki gałšzków lub kory zalać 2 szkl. wody; gotować 10 minut; uzupełnić brakujšcš iloć wody; odstawić jeszcze na 20 minut; przecedzić. Pić jak napar. W robaczycy wypić na czczo 200 ml mocnego naparu lub odwaru jednorazowo po czym wypić 100 ml naparu glistnikowego i 200 ml naparu z owoców bzu czarnego. Zabiegi powtarzać co 2 dni.
Odwar stosować do płukanej i nasiadówek 30 minutowych przy stanach zapalnych narzšdów płciowych i upławach (jednoczenie pić napar lub odwar w iloci 200 ml 3 razy dz.). W odwarze (mocnym) płukać włosy przetłuszczajšce się, z łupieżem, wypadajšce, pozbawione połysku i puszystoci oraz w celu ich zabarwienia (jasnym włosom mocny wywar z łupin, kory lub gałšzek nadaje rudawy kolor, ciemnym jedynie taki połysk; zabarwia też siwe włosy, zwłaszcza wtedy gdy połšczymy go z wywarem z kory dębowej). Przy stanach ropnych i zapalnych oraz krwawieniach z dzišseł płukać jamę ustnš odwarem z łupin lub kory (gałšzek), albo naparem z lici.
Nalewka orzechowa (orzechówka) - Tinctura Juglandis: pół szkl. suchych lici, gałšzek, kory lub łupin zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml. Chore miejsca (opryszczki, ropnie, bolesne pryszcze, owrzodzenia, liszaje, liszajce, figówki, oparzenia, odparzenia, wypryski sšczšce itd.) przemywać nalewkš 4 razy dz
Do płukania: 1 łyżka nalewki na 1 szkl. wody przegotowanej.
W przypadku biegunek, ostrych stanów zapalnych, robaczycy, parcia na kał, podrażniania odbytu, żylaków odbytu i owrzodzeń zastosować bardzo skuteczne lewatywy z odwaru z kory lub gałšzek, albo z mocnego naparu liciowego o temp. 38o C w iloci 100-200 ml. Lewatywy stosować codziennie lub co 2 dni
Zasypka juglandowa - Cutipulvis Juglandis: suche licie lub korę zmielić w młynku na pył. Chore miejsca (zmiany sšczšce, rany, oparzenia, owrzodzenia, odparzenia, opryszczki) pudrować 3-4 razy dz.. Proszek juglandowy można zmieszać z zasypkš Alantan lub Linomag (1 łyżka proszku na 1 łyżkę zasypki, wymieszać) i stosować w wyżej wymienionych schorzeniach oraz do przysypywanla skóry łojotokowej i z tršdzikiem młodzieńczym.
Miód wzmacniajšcy juglandowy - Mel Juglandis: na każdš łyżeczkę sproszkowanych lici lub łupin, albo soku z lici dać 1 łyżkę miodu i 10 kr. gliceryny, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce.
Sok z lici orzecha - Succus Juglandis recentes: wieże licie lub niedojrzałe orzechy zmielić przez maszynkę do mięsa i zalać wodš przegotowanš do połowy (na każdš 1 szkl. miazgi dać pół szkl. wody), przykryć i odstawić na 6 godzin; wycišg odcedzić od masy rolinnej i przefiltrować przez watę lub gazę. Pozostał nam masę przepucić przez sokowirówkę. Oba wycišgi połšczyć.
Zażywać 4 razy dz. po 4 łyżki. Można też do 100 ml soku w ać 100 ml alkoholu 40% i 100 ml miodu, wsypać pół łyżeczki cynamonu i wlać 100 ml soku cytrynowego, wymieszać bardzo starannie i odstawić na 3 dni do zimnego miejsca. Przechowywać w lodówce. Zażywać 4 razy dz. po 1-2 łyżki; dzieci - 2 łyżeczki lub 1 łyżka przetworu 3-4 razy dz. Lek warto zapasteryzować na zimę (w wodzie o temp. 80o C przez 20 minut).
Intrakt juglandowy (juglandówka) - Intractum Juglandis: pół szkl. wieżych i zmielonych lici lub łupin, albo też niedojrzałych owoców zalać 400 ml alkoholu 40-70% o temp. wrzenia; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml lub stosować zewnętrznie. Podobnie przyrzšdza się alkoholaturę zimnš ze wieżych lici, łupin lub niedojrzałych owoców, lecz przy pomocy alkoholu o temp. pokojowej.
Alkoholmel Juglandis: do 100 ml wycišgu alkoholowego z zielonych częci roliny wlać 100 ml miodu, 100 ml soku cytrynowego, wsypać 100 ml cukru i 1 łyżkę wanilii lub cynamonu, wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki na 3 dni. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce.
Rp. wieże lub suche licie orzecha włoskiego, albo sucha lub wieża kora - pół szkl.
Ziele wrotyczu (lub sam kwiat) wieże lub suche - pół szkl.
Ziele glistnika suche - 1 łyżka
Zmielone surowce wymieszać i zalać 150 g gliceryny płynnej i 50 ml wody przegotowanej; wytrawiać 7 dni; przefiltrować. Zażywać 1 raz dz. po 2 łyżki (max 3 łyżki).
Wskazania: robaki obłe (owsiki, glisty), czerwie płaskie. Jednoczenie pić napar z następujšcej mieszanki ziołowej:
Rp. Owoc borówki - 1 łyżka
Ziele tymianku - 1 łyżka
Godziki - 1 łyżka
Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić rano i wieczorem po 200 ml.
Rp. Lić orzecha włoskiego - 1 łyżka
Lić (ziele) pokrzywy - 1 łyżka
Lić babki - 1 łyżka
Korzeń lub ziele mniszka - 1 łyżka
Korzeń lub lić łopianu - 1 łyżka
Surowce wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100 ml; dzieci - patrz napar z lici orzecha włoskiego.
Substancje zawarte w mieszance wywierajš działanie wzmacniajšce, moczopędne, odtruwajšce, przeciwkrwotoczne, krwiotwórcze, żółciopędne i trawienne; zapobiegajš powstawaniu miażdżycy, kamicy moczowej i żółciowej, regulujš przemianę materii i trawienie, chroniš wštrobę przed stłuszczeniem i marskociš, leczš liczne choroby skórne. Mieszanka bogata jest w sole mineralne i w witaminy.
Wskazania: choroby zakane, osłabienie, wiek podeszły, niedobory witamin i bioelementów, kamica moczowa i żółciowa, zaburzenia w wydzielaniu żółci, choroby wštroby, trzustki i żołšdka, nieżyt jelit, skšpomocz, obrzęki, zatrucia.