Podbiał pospolity Tussilago farfara (Compositae)

menu
   
podbiał pospolity - roœlina wieloletnia dorastajšca do 30-40 cm wys.; kłšcze długie, grube, rozgałęzione; pęd kwiatonoœny pokryty łuskami, poczštkowo zielonawymi, potem czerwonawymi, pojawia się wczesnš wiosnš (marzec-kwiecień) przed rozwojem liœci; koszyczek kwiatostanowy żółty, pachnšcy, zamyka­jšcy się na noc, w dni zimne i przed deszczem, szybko przekwitajšcy; liœcie okršgławosercowate, długoogonkowe, brzegiem nierówno zšbkowane; pędy kwiatonoœne i blaszki liœciowe od spodu pokryte pajęczynowatymi włoskami; owoc - niełupka z puchem kielichowym. Roœnie na rumowiskach, na ugorach, na przydrożach, na budowach, na œwieżych usypiskach ziemi, przy wykopach długo trwajšcych; lubi gleby œwieżo usypane, gliniaste, wapienne, niekiedy kamieniste; stanowiska dobrze nasłonecznione z niskš roœlinnoœciš. Roœlina pospolita, często występuje masowo.
 
 
 

Surowiec

Surowcem jest kwiat (koszyczek), łšcznie z szypułkš, oraz liœć, rzadziej kwiat z kłšczem - Flos (Anthodium), los cum Rhizomun et Folium Farfarae seu TussRaglnis (farfarae) - FP I, II, III, IV et V. Succus et Folium Farfarae - w wolnej sprzedaży w aptekach i w sklepach zielarskich. Kwiaty bez lub wraz z kłšczem zbiera się w I fazie rozkwitu; liœcie pozyskuje się od maja do lipca. Surowce suszy się w temp. 20-40o C.
 

Sklad Chemiczny

Liœcie, kłšcza i kwiaty zawierajš œluzy - do 8%, garbniki - do 18%, olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne (dużo cynku, manganu i potasu), goryczkę - tussilaginę, sterole, kwasy, karotenoidy, witaminy, cholinę, alkaloidy i in.
 
 

Działanie

Podbiał to cenna roœlina zielarska, w którš warto się zaopatrzyć. Wycišgi z surowców działajš przeciwkaszlowo, wykrztuœnie, przeciwpodrażnieniowo (powlekajšco), przeciwzapalnie, rozmiękczajšco, antyseptycznie, rozkurczowo, żółciopędnie, moczopędnie, słabo napotnie i przeciwgoršczkowo, odtruwajšco i uspokajajšco; pobudza wydzielanie soków trawiennych; reguluje wypróżniania.
 

Wskazania

kaszel, krzemica, rozedma płuc, astma, stany zapalne i zakażeniowe gardła, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc, przeziębienie, choroby alergiczne objawiajšce się nieżytem układu oddechowego, choroby zakaŸne (grypa, angina, krztusiec itd.), zaparcia, choroba wrzodowa, zażywanie salicylanów, stany zapalne przewodu pokarmowego, nieżyt jelit, wzdęcia, niestrawnoœć, choroby skórne, nieżyt żołšdka.
 
 
 
 

Preparaty

 
nazwa
 
uzycie
 
 
  Napar: 2 łyżki liœci, kwiatów i (lub) kłšczy zalać 2 szkl. wrzšcej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4-6 razy dz. po 50 ml (w nieżytach układu oddechowego, kaszlu) lub 3-4 razy dz. po 150-200 ml. Niemowlęta ważšce 3-4 kg - 2-2,8 ml, 5-6 kg - 3,5-4 ml, 7-8 kg - 5-5,7 ml, 4-5 razy w cišgu doby. Dzieci ważšce 9-10 kg - 6-7 ml, 15-20 kg -10,7-14 ml, 25-30 kg - 17,8-21 ml, 35-40 kg - 25-28,5 ml, 45-50 kg -32-35,7 ml, 4-6 razy dziennie  
 
 
 
 
  Alkoholatura zimna: pół szkl. zmielonych kwiatów lub liœci zalać 300 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml lub 6 razy dz. po pół łyżeczki (2,5 ml). Dzieci ważšce 15-20 kg -1-1,4 ml, 25-30 kg - 1,7-2,1 ml, 35-40 kg - 2,8-2,5 ml, 45-50 kg –3,2-3,5 ml, 3-4 razy dz. lub połowę powyższych dawek 6 razy dz.  
 
 
 
 
  Nalewka podbiałowa (podbiałówka) - Tinctura Farfarae: pół szkl. suchych kwiatów samych lub z kłšczami, albo też liœci zalać 400 ml wódki lub wina białego; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak alkoholaturę. Dawki wina podbiałowego można zwiększyć o 50%.  
 
 
 
 
  Intrakt podbiałowy - Intractum Tussilaginis: pół szkl. œwieżych liœci lub kwiatów zalać- 400 ml alkoholu 40-60% o temp. wrzenia, odstawić na 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak alkoholaturę.  
 
 
 
 
  Alkoholmel Tussilaginis: do 100 ml wycišgu alkoholowego z podbiału wlać 100 ml miodu, wsypać pół łyżeczki cynamonu lub wanilii, albo też imbiru; wymieszać. Przechowywać w zimnym miejscu. Zażywać 4-6 razy dz. po 1 łyżce (nieżyty układu oddechowego, kaszel, przeziębienie) lub 2 - 3 razy dz. po 1 łyżce. Dzieci - 1-2 łyżeczki leku 4-6 razy dz. lub rzadziej.  
 
 
 
 
  Sok podbiałowy - Succus Farfarae: œwieże liœcie podbiału przepuœcić przez sokowirówkę w celu otrzymania soku. Można też inaczej: œwieże liœcie podbiału przemielić przez maszynkę do mięsa i zalać wodš przegotowanš do połowy (na 1 szkl, zmielonych liœci dać pół szkl. wody; przykryć i odstawić na 6-8 godzin, po czym przecedzić. Masę roœlinnš nie wyrzucać, lecz przepuœcić przez sokowirówkę. Oba wycišgi połšczyć. Sok zażywać 4— 6 razy dz. po 2 łyżki. Przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak jak 5 dni. Można go zakonserwować poprzez: zalanie alkoholem 40-70% (100 ml na 100 ml), winem białym lub czerwonym (100 ml soku na 300 ml wina), glicerynš (100 ml na 100 ml), miodem (200 ml miodu na 100 ml soku) lub zasypanie cukrem (200 ml cukru na 100 ml soku). Sok stabilizowany glicerynš zażywa się 4 razy dz. po pół łyżeczki (działa łagodnie przeczyszczajšce co jest dla wielu osób wadš tego przetworu, dla innych natomiast wskazanym dodatkowym skutkiem leczniczym), pozostałe przetwory zażywa się 4 razy dz. po 10 ml lub 6 razy dz. po pół łyżeczki.  
 
 
 
 
  Rp. Liœć (kwiat) podbiału - 2 łyżki Igliwie (gałšzki) sosny, œwierku, jodły lub modrzewia - 1 łyżka Ziele tymianku - 1 łyżka Kwiat lawendy - 1 łyżka Porost islandzki - 1 łyżka Kwiat lipy - 1 łyżka Kwiat dziewanny - 1 łyżka Kwiat bzu czarnego - 1 łyżka Kwiat lub ziele wrzosu - 1 łyżka Ziele majeranku - 1 łyżka Składniki wymieszać. Przyrzšdzić i dawkować jak napar podbiałowy. Wskazania: stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, kaszel, choroby zakaŸne, przeziębienie, goršczka, zaburzenia trawienia, astma, katar sienny.  
 
 
 
 
  Rp. Wycišg alkoholowy z podbiału - 10 ml Nalewka arnikowa - 10 ml Nalewka szałwiowa - 10 ml Nalewka anyżowa - 10 ml Nalewka tymiankowa - 10 ml Nalewka pierwiosnkowa - 10 ml Nalewka melisowa - 10 ml Nalewka mydlnicowa - 10 ml Nalewka arcydzięglowa - 10 ml Nalewka tatarakowa - 10 ml Miód - 100 ml Składniki wymieszać bardzo starannie. Zażywać 4 razy dz, po 1 łyżeczce lub 6 razy dz. po pół łyżeczki, Wskazania: nieżyty układu oddechowego, kaszel, przeziębienie, choroby zakaŸne, wyczerpanie nerwowe, lęki, bezsennoœć, stres. W przypadku bezsennoœci i chorób nerwowych zażywać 2-3 razy dz. po 1 łyżce leku.  
 
 
 
 
  Rp. Wycišg alkoholowy podbiałowy - 10 ml Wycišg alkoholowy z anyżu - 10 ml Odwar z korzenia żywokostu - 50 ml Sok z cytryny - 30 ml Miód - 100 ml Wymieszać. Zażywać kilka razy dz. po 1 łyżce. Dzieci - 2 łyżeczki leku 4-5 razy dz. Wskazania: patrz wyżej.  
 
 
 
 
  Rp. Liœć lub kwiat podbiału - 1 łyżka Liœć babki - 1 łyżka Siemię lniane - 1 łyżka Liœć szałwii - 1 łyżka Liœć mięty - 1 łyżka Ziele lebiodki - 1 łyżka Kwiat bławatka lub innego chabra - 1 łyżka Korzeń babki - 1 łyżka Kwiat czarnej malwy lub œlazu - 1 łyżka Ziele fiołka tr. - 1 łyżka Porost islandzki - 1 łyżka Wymieszać. Przyrzšdzić i pić jak napar podbiałowy. Wskazania: kaszel, stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, choroba wrzodowa, zaparcia, nieżyty jelit i żołšdka, niestrawnoœć, zaburzenia trawienia, skurcze jelit i żołšdka, przeziębienie, choroby skórne i zakaŸne, skšpomocz stany zapalne układu moczowego, kamica moczowa; do okładów na chore oczy.  
 
 
 
menu Aloes drzewiasty Aminek większy Arcydzięgiel litwor Arnika górska Babka lancetowata Babka piaskowa Bagno zwyczajne Barszcz Barwinek Bazylia pospolita Berberys zwyczajny Bertram Bez czarny Bez hebd Bez koralowy Biedrzeniec anyż Biedrzeniec większy Bluszczyk kurdybanek Bobrek trójlistkowy Borówka bagienna Borówka czarna Brzoza brodawkowata Buk zwyczajny Bukwica lekarska Bylica boże drzewko Bylica estragon Bylica piołun Bylica pospolita Cebula Centuria pospolita Chaber Cykoria podróżnik Czeremcha zwyczajna Czosnek niedźwiedzi Czosnek ogrodowy Drożdże Dziewanna kutner() Dziurawiec Dzięgiel leśny Dąb szypułkowy Fiołek trójbarwny Fiołek wonny Glistnik jaskółcze ziele Goryczka Goździkowiec korzenny Głóg Herbata chińska Hyzop lekarski Iglica pospolita Janowiec Jarząb pospolity Jasnota biała Jałowiec pospolity Jemioła Jesion wyniosły Jeżyna fałdowana Kalina koralowa Kasztanowiec zwyczajny Kminek zwyczajny Kokoryczka Koniczyna Konwalia majowa Koper ogrodowy Kopytnik pospolity Kosaciec żółty Kozieradka Kozłek lekarski Kruszyna i szakłak Krwawnik pospolity Krwiściąg Lawenda lekarska Lebiodka pospolita Len zwyczajny Lepiężnik różowy Lipa Lnica pospolita Lubczyk lekarski Lukrecja gładka Macierzanka piaskowa Majeranek ogrodowy Malina właściwa Malwa czarna Marchew siewna Melisa lekarska Mięta Mniszek lekarski Morszczyn Mydlnica lekarska Mącznica lekarska Nagietek lekarski Nasturcja Nawłoć Nostrzyk żółty Olcha Orzech włoski Perz właściwy Pierwiosnek Pięciornik gęsi Pięciornik kurze ziele Podbiał pospolity Pokrzywa Porost islandzki Porzeczka czarna Poziewnik szorstki Poziomka pospolita Połonicznik Prawoślaz lekarski Przetacznik Przytulia Przywrotnik Rdest ostrogorzki Rdest ptasi Rozmaryn lekarski Rumianek pospolity Ruta zwyczajna Rutwica lekarska Róża dzika Serdecznik pospolity Skrzyp Sosna zwyczajna Stokrotka pospolita Szałwia lekarska Tarczyca pospolita Tasznik pospolity Tatarak zwyczajny Topola Tymianek pospolity Wierzba Wierzbówka Wiesiołek Wilczomlecz obrotny Wiązówka Wrotycz pospolity Wrzos zwyczajny Łopian większy Ślaz Śliwa tarnina Świetlik Żywokost lekarski Żółtlica