Pierwiosnek Primula (Primulaceae)

menu
   
Pierwiosnek lekarski - Primula veris - roœlina wieloletnia dorastajšca do 30 cm wys.; łodyga kwiatonoóna krótko, szaro owłosiona, okršgła; liœcie dolne h różyczce, poałużnie jajowate, brzegiem karbowane, ogonkowe (ogonek oskrzydlony); blaszka liœciowa jest pomarszczona; kwiatostan baldechokształtny; kielich stożkowatodzwonkowaty, ostrokanciasty; korona jasnożółta, w gardzieli pomarańczowa; kwiaty wonne (pachnš mio­dowo). Kwitnie od marca (gdy jest ciepły) do maja. Roœlina lubi gleby wapienne i wilgotne; roœnie na łškach, na polanach, w lasach, na wzgó­rzach, w zbiorowiskach drzew, np. w oisaynach; często występuje masowo; w niektórych regionach Polski pospolita. 2. Pierwiosnek wyniosły - Primula elatior - roœlina wieloletnia rosnš­ca w lasach liœciastych i mieszanych, w zaroœlach, na polanach i łškach, na nieużywanych pastwiskach, zwłaszcza przyrzecznych; lubi gleby wilgotne, gliniaste, ale luŸne. Liœcie podłużnie jajowate, pomarszczone, brzegiem karbowane, owłosione, ogonkowe (ogonek oskrzydlony); łodyżka kwiatonoœne owłosiona, okršgława, piocna; kwiaty z kielichem kanciastym i na krawędziach zielonym, w gardzieli ciemno żółte; kwiaty żółte, pachnšce miodem; owoc - torebka wielonasienna. Kwitnie od kwietnia do maja.
 
 
 

Surowiec

Surowcem jest liœć, kwiat lub całe ziele - Folium, Flos vel Herba Primulae. Radix et Flos Primulae można kupić w sklepach zielarskich. Oba surowce widniejš w FP I,II,III,IV. Korzeń jest surowcem małowartoœciowym i prze­dawkowany staje się niebezpieczny, a zbieranie go wišże się zawsze ze zniszczeniem roœliny; pierwiosnków mamy coraz mniej, a przy tym sš pod ochronš. Liœcie i kwiaty sš surowcami bardzo wartoœciowymi i godnymi polecenia; zbiera się je w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40o C lub w otwartym piekarniku ogrzanym do temp, 60o C. Ważne jest, aby surowce zostały szybko pozbawione wody.
 

Sklad Chemiczny

Liœcie (ziele) i kwiaty sš bardzo bogate w witaminę C (400-500 mg/100 g), saponiny trójterpenowe (do 3%), gllkozydy fenolowe (primulaverozyd, primverozyd, primulaverynę), kw. primulowy, olejek eteryczny - ok. 0,1%, karoten, flawony, garbniki, gorycze, sole mineralne i in.
 
 

Działanie

Ziele, liœcie i kwiaty działajš wykrztuœnie, moczopędnie, napotnie, przeciwgoršczkowo, odtruwajšco, przeciwzapalnie, wzmacniajšco, uspokajajšco, antyseptycznie, żółciopędnie; regulujš przemianę materii, trawienie i wypróżnienia; wzmagajš wydzielanie œluzu, œliny, soku żołšdkowego i trzustkowego; wzmacniajš i uszczelniajš naczynia krwionoœne; polepszajš samopoczucie.
 

Wskazania

wyczerpanie nerwowe, choroba Parkinsona, wyczerpanie nerwowe, bezsennoœć, stres, po zawale serca, brak wit. C i P, wszelkie choroby zakaŸne i skórne, stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, kaszel, przeziębienie, goršczka, schorzenia układu moczowego, stany zapalne przewodu pokarmowego, zaburzenia metaboliczne i trawienne, zaparcie, plamice, wybroczyny na siatkówce, choroby oczu, choroby wštro­by i trzustki oraz pęcherzyka żółciowego, choroba wrzodowa, jškanie (?), reumatyzm, artretyzm, miażdżyca, złe samopoczucie. Zewnętrznie (okłady, przemywanie, płukanki, lewatywy z mocnego naparu o temp. 38o C w iloœci 100-200 ml): stany zapalne i zakażeniowe powiek, spojówek i gałki ocznej, swędzenie, zmęczenie, łzawienie l opuchnięcie oczu (+ witaminy!), stany zapalne bańki odbytowej, esicy i okrężnicy, hemoroidy, parcie na kał, np. w trakcie nlestrawnoœci, schorzenia skórne (nalewka !) i włosów (napar), stany zapalne narzšdów płciowych (nasiadówki 30 minutowe lub przepłukiwanie).
 
 
 
 

Preparaty

 
nazwa
 
uzycie
 
 
  Napar: 1 łyżkę kwiatów, ziela lub liœci zalać 400 ml wrzšcej wody lub goršcego mleka; odstawić na 20 minut; przecedzić; napar mleczny osłodzić miodem. Pić 2-3 razy dz. po 100-150 ml lub 4-6 razy dz. po 50 ml; nie­mowlęta ważšce 3-4 kg - 1 łyżeczka, 5-6 kg - 7-8 ml, 7-8 kg - 10 11 ml, 3-4 razy dz.; dzieci ważšce 9-10 kg - 12,8-14 ml, 15-20 kg - 21-28,5 ml, 25-30 kg - 35-42 ml, 35-40 kg - 50-57 ml, 45-50 kg - 64-71 ml, 3-4 razy dz. Obowišzuje zasada: często, ale mało!.  
 
 
 
 
  Ekstrakt: 4 łyżki kwiatów, liœci lub ziela zalać 1 szkl. wody; gotować 5 minut; odstawić na 20 minut; przecedzić; dodać 3 łyżki miodu, wymieszać. Zażywać 6 razy dz. po 2 łyżki  
 
 
 
 
  Nalewka pierwiosnkowa - Tinctura Primulae: pół szkl. kwiatów lub ziela (liœci) zalać 350 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 4-6 razy w cišgu doby po pół łyżeczki; dzieci - 20 kropli 4-6 razy w cišgu doby w mleku lub w miodzie.  
 
 
 
 
  Intrakt pierwiosnkowy - Intractum Primulae: pół szkl. œwieżego ziela, kwiatów lub liœci (po ich zmieleniu) zalać 350 ml alkoholu 40-60% o temp. 70-75°C; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.  
 
 
 
 
  Alkoholatura zimna: pół szkl. œwieżego ziela lub liœci zalać 350 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.  
 
 
 
 
  Alkoholmel Primulae: do 100 ml wycišgu alkoholowego wlać 100 ml miodu, wsypać szczyptę cynamonu lub wanilii i można dodać sok z cytryny do smaku. Zażywać 4-6 razy w cišgu doby po 1-2 łyżeczki; dzieci - 1 ły­żeczka 4 razy dz.  
 
 
 
 
  Proszek pierwiosnkowy - Pulvis Primulae: suche liœcie lub ziele zmielić w młynku do kawy na drobniutki proszek. Zażywać 3 razy dz. po pół łyżeczki do herbaty; dobrze popić. Przd zażyciem warto zmieszać z miodem (na każdš łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i 10 kropli wódki lub gliceryny, wymieszać; zażywać 3 razy dz. po pół łyżki).  
 
 
 
 
  Sok pierwiosnkowy - Succus Primulae: œwieże ziele lub liœcie pie­rwiosnka zmielić przez maszynkę do mięsa, zalać wodš przegotowana do połowy (na każdš 1 szkl. masy roœlinnej 100 ml wody); odstawić pod przykryciem na 6 godzin, przecedzić. Pozostałš nam masę roœlinna nie wyrzucać lecz przepuœcić przez sokowirówkę. Oba wycišgi połšczyć ze sobš. Na każde 100 ml soku dać 100 ml cukru, 200 ml miodu lub 100 ml alkoholu 40-70%, wymieszać. Sam, czysty sok zażywa się 4 razy dz. po 2-3 łyżki, natomiast zacukrowany lub z alkoholem po 1 łyżce 3-4 razy dz. Przetwory przechowywać w lodówce. Można je zapasteryzować przez 20 min. w temp. 80o C.  
 
 
 
 
  Rp. Nalewka pierwiosnkowa - 10 ml Nalewka lipowa - 10 ml Nalewka jałowcowa - 10 ml Nalewka anyżkowa - 10 ml Nalewka tymiankowa - 10 ml Nalewka lawendowa lub hyzopowa - 10 ml Gliceryna - 30 g Miód naturalny - 50 ml Składniki wymieszać. Zażywać 4 razy dz. po pół łyżeczki. Dzieciom podawać w mleku z miodem. Wskazania: kaszel, stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, przeziębienie, choroby zakaŸne.  
 
 
 
 
  Rp. Ziele (kwiat, liœć) pierwiosnka - 1 łyżka Kwiat bzu czarnego - 1 łyżka Kwiat lipy - 1 łyżka Gałšzki, igliwie sosny, modrzewia lub œwierku - 1 łyżka Kwiatostan kocanki - 1 łyżka Porost islandzki - 1 łyżka Owoc anyżku - 1 łyżka Ziele tymianku - 1 łyżka Ziele lebiodki - 1 łyżka Kłšcze lub ziele prawoœlazu - 1 łyżka Wymieszać. Przyrzšdzić i dawkować jak napar z pierwiosnka. Wskazania: nieżyty układu oddechowego, goršczka, przeziębienie, choroby zakaŸne, zaburzenia trawienia, kaszel.  
 
 
 
menu Aloes drzewiasty Aminek większy Arcydzięgiel litwor Arnika górska Babka lancetowata Babka piaskowa Bagno zwyczajne Barszcz Barwinek Bazylia pospolita Berberys zwyczajny Bertram Bez czarny Bez hebd Bez koralowy Biedrzeniec anyż Biedrzeniec większy Bluszczyk kurdybanek Bobrek trójlistkowy Borówka bagienna Borówka czarna Brzoza brodawkowata Buk zwyczajny Bukwica lekarska Bylica boże drzewko Bylica estragon Bylica piołun Bylica pospolita Cebula Centuria pospolita Chaber Cykoria podróżnik Czeremcha zwyczajna Czosnek niedźwiedzi Czosnek ogrodowy Drożdże Dziewanna kutner() Dziurawiec Dzięgiel leśny Dąb szypułkowy Fiołek trójbarwny Fiołek wonny Glistnik jaskółcze ziele Goryczka Goździkowiec korzenny Głóg Herbata chińska Hyzop lekarski Iglica pospolita Janowiec Jarząb pospolity Jasnota biała Jałowiec pospolity Jemioła Jesion wyniosły Jeżyna fałdowana Kalina koralowa Kasztanowiec zwyczajny Kminek zwyczajny Kokoryczka Koniczyna Konwalia majowa Koper ogrodowy Kopytnik pospolity Kosaciec żółty Kozieradka Kozłek lekarski Kruszyna i szakłak Krwawnik pospolity Krwiściąg Lawenda lekarska Lebiodka pospolita Len zwyczajny Lepiężnik różowy Lipa Lnica pospolita Lubczyk lekarski Lukrecja gładka Macierzanka piaskowa Majeranek ogrodowy Malina właściwa Malwa czarna Marchew siewna Melisa lekarska Mięta Mniszek lekarski Morszczyn Mydlnica lekarska Mącznica lekarska Nagietek lekarski Nasturcja Nawłoć Nostrzyk żółty Olcha Orzech włoski Perz właściwy Pierwiosnek Pięciornik gęsi Pięciornik kurze ziele Podbiał pospolity Pokrzywa Porost islandzki Porzeczka czarna Poziewnik szorstki Poziomka pospolita Połonicznik Prawoślaz lekarski Przetacznik Przytulia Przywrotnik Rdest ostrogorzki Rdest ptasi Rozmaryn lekarski Rumianek pospolity Ruta zwyczajna Rutwica lekarska Róża dzika Serdecznik pospolity Skrzyp Sosna zwyczajna Stokrotka pospolita Szałwia lekarska Tarczyca pospolita Tasznik pospolity Tatarak zwyczajny Topola Tymianek pospolity Wierzba Wierzbówka Wiesiołek Wilczomlecz obrotny Wiązówka Wrotycz pospolity Wrzos zwyczajny Łopian większy Ślaz Śliwa tarnina Świetlik Żywokost lekarski Żółtlica