Wielkanoc z Klimatem
Przedświąteczne przygotowania ruszyły pełną parą. W wielu domach trwają porządki, sklepy przeżywają oblężenie, powstaną tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety, jak co roku, po świętach zostanie dużo odpadów, nie wszystkie potrawy zostaną zjedzone i część dań wyląduje w śmietniku. Nie będzie to zatem ani humanitarne, moralne i ekologiczne. O może warto spędzić Wielkanoc z klimatem?
Przedświąteczne przygotowania ruszyły pełną parą. W wielu domach trwają porządki, sklepy przeżywają oblężenie, powstaną tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety, jak co roku, po świętach zostanie dużo odpadów, nie wszystkie potrawy zostaną zjedzone i część dań wyląduje w śmietniku. Nie będzie to zatem ani humanitarne, moralne i ekologiczne. Może zatem warto w trakcie przygotowań do Wielkanocy skorzystać z kilku Wielkanocnych eko rad?
- 1. Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko się psują oraz są najczęściej spożywane: chleb, ziemniaki i wędliny. Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Może zatem przed zrobieniem zakupów przejrzyjmy ich listę i spróbujmy kupić troszkę niej, aby nie powstał nadmiar, który może wylądować na śmietniku.
-
- 2. Wyrzucając jedzenie marnujemy także wszystkie nakłady związane z jego produkcją, transportem, zakupem oraz przechowywaniem; wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisję gazów cieplarnianych. Robiąc zakupy pomyślmy zatem także o klimacie, tak aby zadbać o rodzinny klimat Wielkanocy jak i o klimat Ziemi.
3. Marnowanie żywności związane jest nie tylko z nadmiernymi zakupami, ale także z brakiem wiedzy o sposobach przechowywania żywności. Zatem to co kupimy przechowujmy w taki sposób, aby jak najdłużej zachować jego najwyższą jakoś. Przykładem mogą być choćby tak popularne na Wielkanoc jajka. Jajka można przechowywać w lodówce przez ok. 14 dni bez obawy o ich wartość odżywczą, w lodówce, gdzie najczęściej znajduje się specjalna półka do przechowywania jajek, należy umieszczać je zwężonym końcem ku dołowi. Najlepiej, jeśli jajka nie mają bliskiego kontaktu z innymi produktami, bowiem łatwo przejmują ich smak i zapach.
4. Warto również nauczyć się, jak można przedłużać trwałość pożywienia oraz jak można różnorodnie je wykorzystać. Jajka znów mogą być dobrym tego przykładem. Żółtka jaja, które pozostały po pieczeniu lub gotowaniu, można przechowywać w zamrażarce i zużyć później, należy je wówczas wymieszać z odrobiną cukru lub soli, przetrwają wtedy nawet do 10 miesięcy! Sporo dobrych rad jak nie marnować jest na stronie www.niemarnuje.pl .
5. Pamiętajmy również, że zawsze możemy się podzielić nadmiarem jedzenia z potrzebującymi. Wciąż w Polsce mamy dużo obszarów niedożywienia. W naszych miastach funkcjonują różne instytucje pomocy społecznej. Jeżeli udzielimy im bezpłatnej pomocy żywnościowej możemy mieć pewność, że pomożemy naprawdę potrzebującym.
I oczywiście,
Dla Wszystkich, którzy zawędrowali na tę stronę
Świąt Wielkanocnych w Dobrym Klimacie i Mokrego Dyngusa
życzy zespół
Fundacji EkoRozwoju