Projekt Baltic Sea Food
W piątek 10 sierpnia Fundacja Natura Polska zorganizowała we Wrocławiu Seminarium, które dotyczyło perspektyw dystrybucji żywności lokalnej na Dolnym Śląsku i było częścią europejskiego projektu pn. "Baltic Sea Food".
W piątek 10 sierpnia Fundacja Natura Polska zorganizowała we Wrocławiu seminarium, które dotyczyło perspektyw dystrybucji żywności lokalnej na Dolnym Śląsku i było częścią europejskiego projektu pn. "Baltic Sea Food". Na spotkaniu omawiano pomysł zbudowania nowego, ulepszonego modelu biznesowego dla producentów i dystrybutorów żywności lokalnej. Taki model zostanie opracowany przez grupę międzynarodowych ekspertów po przeanalizowaniu wyników ankiet, które będę przeprowadzone wśród wszystkich, którzy zajmują się żywnością lokalną. Na seminarium były poruszane również zagadnienia problemu marnowania żywności oraz wpływu produkcji, dystrubucji i konsumpcji produktów spożywczych na stan środowiska naturalnego. Temat ten przedstawił wrocławski ekolog i podróżnik Dominik Dobrowolski, i będzie poruszany na kolejnych seminariach.
Następne seminarium odbędzie się 21 sierpnia br. w Żarach. Zainteresowani udziałem w seminarium lokalni producenci i dystrybutorzy żywności, dziennikarze, organizacje społeczne proszeni są o kontakt z organizatorem seminariów: www.naturapolska.com .