Podczas codziennych zakupów zwracamy uwagę na różne aspekty zanim sięgniemy po dany produkt. Jednym z nich jest opakowanie. Fundacja ProKarton podpowiada, dlaczego warto wybierać produkty pakowane w kartony do płynnej żywności.
Pięć powodów dla których warto wybierać produkty w kartonach do płynnej żywności
Podczas codziennych zakupów zwracamy uwagę na różne aspekty zanim sięgniemy po dany produkt. Jednym z nich jest opakowanie. Fundacja ProKarton podpowiada, dlaczego warto wybierać produkty pakowane w kartony do płynnej żywności.
W zgodzie ze zdrowym trybem życia
Kartony do płynnej żywności nadają się idealnie do pakowania żywności niskoprzetworzonej. Z uwagi na zastosowaną technologię przetwórczą nie wymagane jest w przypadku mleka i soków stosowanie żadnych substancji konserwujących. Takie opakowanie pozwala zachować większość cennych witamin i mikroelementów.
Higieniczne
Wielowarstwowa konstrukcja kartonów do płynnej żywności chroni produkty przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych (światło słoneczne, wilgoć, temperatura, drobnoustroje). Są hermetyczne, więc nie przedostaną się przez nie obce zapachy i zanieczyszczenia. Dzięki jednorazowemu użyciu opakowanie zapewnia utrzymanie wysokiego poziomu czystości.
Przyjazne naturze
Kartony do płynnej żywności w przeważającej mierze są wykonane z surowca w pełni odnawialnego – celulozy, w związku z czym ich pozyskiwanie dokonuje się bez uszczerbku dla zasobów naturalnych Ziemi. Skład surowcowy sprawia, że kartony można poddawać ponownemu przetworzeniu, np. recyklingowi czy spalaniu z odzyskiem energii. To nie jedyna zaleta. Produkty pakowane aseptycznie, jak mleko UHT, można przechowywać bez konieczności chłodzenia, co przekłada się dodatkowo na oszczędność energii.
Lekkie i poręczne
Prostopadłościenne formy kartonów do płynnej żywności pozwalają na ich łatwe magazynowanie, także w skali przemysłowej. Ponadto, tego typu kartony są dużo lżejszą formą opakowania, niż np. szkło. Litr napoju zmieści się w opakowaniu ważącym jedynie 32-34 gramy, co oznacza, że masa opakowania kartonowego stanowi tylko 5 proc. wagi kupowanych przez nas produktów mlecznych czy soków.
Bezpieczne
Kartony do płynnej żywności są nietłukące, można je łatwo otworzyć bez ryzyka skaleczenia. Ich bezpieczna forma jest korzystna szczególnie wtedy, gdy wybieramy napoje dla dzieci.
***
Fundacja ProKarton została założona w 2011 r. przez producentów kartonowego materiału opakowaniowego do mleka i soków. Jej celem jest popularyzacja kartonów do płynnej żywności, jako opakowań nowoczesnych i zaawansowanych pod względem ekologicznym, a także działania na rzecz edukacji ekologicznej i promocji opakowań kartonowych do płynnej żywności. Więcej informacji
o działaniach Fundacji na stronie: www.prokarton.org
Newsletter/ Obserwator TEPP (Transformacji Energetycznej Ponad Podziałami) 10.2024 |
Kopalnia Turów pochłania dawny kurort uzdrowiskowy Opolno-Zdrój, a (...) |
TURÓW - Wyrok NSA niezgodny z prawem UE (...) |
Trwa wyścig o czyste powietrze – najnowszy ranking (...) |
Newsletter/ Obserwator TEPP (Transformacji Energetycznej Ponad Podziałami) wrzesień (...) |
Wakacje ze śmieciami. Czy system kaucyjny oczyści środowisko? |
Wakacje ze śmieciami. Czy system kaucyjny oczyści środowisko? (...) |
prof. Jan Popczyk: Trzy fale elektroprosumeryzmu |
Jean Gadrey: Pogodzić przemysł z przyrodą |
Jak wyłączyć ziemię z obwodu łowieckiego i zakazać (...) |
Bez mokradeł nie zatrzymamy klimatycznej katastrofy |
Zielony Ład dla Polski [rozmowa] |
We Can't Undo This |
Robi się naprawdę gorąco |