ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 18 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą
spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze
pochodzenia zwierzęcego pochodzące z tych gospodarstw są wprowadzane na
rynek (Dz. U. Nr 168, poz. 1643)
Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. W gospodarstwie, z którego zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są wprowadzane na rynek, powinny znajdować się:
1) wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
2) wydzielone miejsce do składowania obornika;
3) miejsce zapewniające właściwe warunki do przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
4) odzież i obuwie przeznaczone tylko do obowiązkowego użycia w gospodarstwie;
5) maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego;
6) środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji.
§ 2. Budynki, w których utrzymywane są zwierzęta, powinny być:
1) zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych niż utrzymywane w gospodarstwie;
2) utrzymywane w czystości.
§ 3. Przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, powinny znajdować się tablice z napisem "Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony".
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak