Prezentujemy kolejną z zapomnianych roślin. Tym razem jest to PASTERNAK Pasternak należy do rodziny baldaszkowatych. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji, Australii i Ameryce Południowej. W starożytności był rośliną powszechnie uprawianą jednak wyparł go ziemniak.
Spożywa się głównie korzeń pasternaka, który swoim wyglądem przypomina nieco pietruszkę, jednak jest większy. Jest on mrozoodporny i doskonale się przechowuje. Co do wartości odżywczych to zawiera dużo soli mineralnych, witaminę C i B. Posiada właściwości lecznicze. Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco. W kuchni ma zastosowanie do zup, sałatek, można go też spożywać jak szparagi z bułką.
PASTERNAK PANIEROWANY
Gotujemy kilka korzeni pasternaka, następnie kroimy go w plasterki. Przygotowujemy panierkę jak do kotletów - rozmącone przyprawione jajko, oraz bułkę tartą. Smażymy w dużej ilości oleju. SMACZNEGO.